Тел./Факс: +38(04143)20-2-58
Щоб воїни були здорові: у Бердичеві продовжують втілювати комплексну реабілітацію військових

Щоб воїни були здорові: у Бердичеві продовжують втілювати комплексну реабілітацію військових

Куточок учасника АТО зі справжніми експонатами з поля бою відкрили в обласному госпіталі для ветеранів війни у Бердичеві. Усе для того, кажуть тут, щоб воїни швидше поверталися до нормального життя.

«Психологи рекомендували і самі учасники АТО позитивно поставились до ідеї створення такого куточка. Усі представлені тут експонати є оригіналами, доставленими зі Сходу різними шляхами: і військовими, і волонтерськими, і я дещо привіз», – говорить головний лікар шпиталю Павло Журбенко.

Пан Юрій по мобілізації в АТО пробув рік і 21 день. Служив у 7-й окремій автомобільно-санітарній роті у Сватово, потім у Сєвєродонецьку, яка  забезпечувала вивезення поранених з поля бою. Тепер, лікуючись у госпіталі, каже, приємно вражений, що тут є куточок учасника АТО, який не викликає спогадів про жахи війни, а навіть навпаки.

«Він створює таку обстановку, яка була там, не бойову, але якусь впевненість надає, приємні відчуття, згадуєш друзів по зброї. Мені приємно, що такі куточки створюються, бо це все йде в історію, про це не потрібно забувати», – каже мобілізований з Бердичівського району Юрій Давидчук.

Лікарі переконані: воїн має відчувати, що середовище до нього лояльне, що персонал шпиталю його розуміє і приділятиме максимум уваги.

«В учасників АТО, коли вони бачать ці фото та елементи, спрацьовує психологічно, що щось близьке до свідомості, серця. Це викликає позитивні емоції. Психологи відзначили, що за тиждень існування куточка пацієнти стали більш контактними, з ними простіше налагодити роботу з психореабілітації», – говорить Павло Журбенко.

Невдовзі у куточку учасника АТО хочуть демонструвати фільми, слайд-шоу про події на Сході. А ще поповнювати експонати, які вже є.

«Переважно це те, що прилетіло до бійців і вбиває наших людей. Це і міни різних калібрів, гранатомети російського виробництва, які у нас не виробляють, є крильчатка з-під Урагану, нашпигована різними травмуючими елементами», – додає головний лікар.

Багато мрій втілюється тут завдяки підтримці меценатів. За 7 місяців у шпиталі пролікувались понад 800 АТОвців. Для них із часом хочуть зробити соляну кімнату.

Бердичівський госпіталь займається комплексною реабілітацією учасників бойових дій. І вже 27 серпня цей медзаклад відвідає делегація НАТО з Америки, яка займається питаннями реабілітації військових. Мета – домовитись про співпрацю і кваліфіковане навчання психологів.

Добавить комментарий